среда, 14. јул 2010.

Beograd spoj istorijskog i modernog

Glavni grad Srbije ima mnogo lica - stara keltska utvrđenja trepere ritmom elektronske muzike, mladi i stari se utapaju u nerazdeljivo klupko posetilaca Kalemegdana, gradske plaže mame ljubitelje sunca i plivanja a stara boemska četvrt Skadarlija vas vraća u neko davno prošlo vreme, kada se život odvijao po dućanima i kafanama bez zujanja kompjutera.

Beograd su osnovali Kelti u trećem veku pre nove ere, a ljudska naselja na području Beograda datiraju iz petog veka pre nove ere. Beograd je od tada bio građen i rušen, osvajan i oslobođivan, menjali su se kulturni i politički uticaji, bio je Singidunum, Fehervar i Dar Ul Jihad (grad rata). Ova raznolikost u istoriji je doprinela razvoju specifičnog beogadskog šarma i duha koji se lako može osetiti već posle nekoliko sati provedenih u Beogradu.

Danas, Beograd je jedna od metropola Južnoistočne Evrope. U njemu živi i radi više od dva miliona ljudi, dok ga godišnje posete hiljade turista.

Zahvaljujući burnoj istoriji, Beograd ima mnogo vrednih spomenika kulture, muzeja i znamenitosti koje su rasejani širom gradskog područja.

Jedno od obeležja Beograda je Kalemegdanska tvrđava. Ova prostrana građevina se prostire kroz hektare i vekove. Najstariji bedemi potiču iz doba Kelta, i oni su rame uz rame sa austrougarskim kulama i osmanlijskim turbetom.

Na Kalemegdanu su smešteni Beogradski zoološki vrt, Prirodnjački i Vojni muzeji i crkva Ružica.

Zoološki vrt je otvoren 1936. godine i u njemu živi oko 2 000 životinja koje spadaju u 211 vrsta.

Kalemegdan se nastavlja u ulicu Kneza Mihajla koja je pešačka zona Beograda i čuveni korzo još od sredine prošlog veka. Ako dolazite na nekoliko dana i tražite smestaj u Beogradu, apartman u ovoj ulici je idealan za otkrivanje gradskih čari. Ulica Kneza Mihajla odiše mladošću i pokretom, nikada ne spava i u njoj se nalaze butici, kafići i drugi lokali.

Нема коментара:

Постави коментар