уторак, 27. јул 2010.

Najstarija kuća u Beogradu

Šta čini jedan grad? Da li su to ljudi koji u njemu žive, putevi koji kroz njega prolaze, ili su to možda kuće građene godinama i vekovima. Kuće koje u sebi nose priče o nekim davno nestalim ljudima, ljubavima, pobedama i razočarenjima.

Danas je smestaj u Beogradu nadomak ruke. Ima kuća, kućica, zgrada, zgradurina, hotela i hostela... rugla, betonskih kocki, pretećih spomenika nekoj već zaboravljenoj ideologiji (prema kojoj se, onako utopijski, trebala raditi prema mogućnostima a dobijati prema potrebama), elegantnih i bajkovitih gvorzdenih Cvetova secesije.

Zavisno od dubine džepa i ličnog izbora, i cene smeštaja u Beogradu variraju od kraja do kraja, i zavisno od pogodnosti koje se nude.

Najstarija kuća u Beogradu se nalazi na adresi Cara Dušana 10, na Dorćolu. Danas je pod zaštitom države kao spomenik kulture. Izgrađena je u baroknom stilu a njena gradnja je trajala čitave tri godine (1724-1727).

U to vreme Beograd je bio pod austrijskom vlašću, a njen graditelj je bio Nikola Doksat de Morey, Švajcarac poreklom, a austrijski pukovnik i inženjer po zanimanju.

Dunavska voda se nalazi na već 5 metara ispod podrumskog poda.

U ovoj kući su se smenjivali vlasnici i prodavnice, zanatske radionice, a danas se u njoj nalazi pekara-picerija.

izvor: wikipedia.org

Нема коментара:

Постави коментар