петак, 30. јул 2010.

Smestaj u Beogradu u centru

Smestaj u Beogradu, ako se odlučite za centar, danas lako možete naći po pristupačnim cenama. Interesantno je da većina Beograđana za centar, (kao određeno mesto) grada smatra Knez Mihajlovu ulicu i Trg Republike. Ono što je manje poznato je da je "utvrđeni" centar grada trg Terazije.

Zanimljivosti u Beogradu

Ako vas put navede u srpsku prestonicu, prenoćište u Beogradu možete potražiti u nekom od ovih odličnih apartmana smeštenih u samom centru grada.

  • najstariji beogradski trolejbus je "penzionisan" ove godine. On je saobraćao 31 godinu a svoju poslednju vožnju je obavio na liniji 41 (Studentski Trg - Banjica)
  • čuveni voz Orijent Ekspres je imao stanicu u Beogradu od 1919. do 1977. godine
  • prvi beogradski semafori su bili postavljeni na uglu ulica Kralja Milutina i Kneza Miloša
  • Rimski bunar su sagradili Austrijanci
  • čuveni kip Pobednik je bio namenjen za Terazije. Javnost se pobunila protiv ideje da se na glavnom gradskom trgu postavi obnažena figura čoveka, pa otud njegovo prebivalište na Kalemegdanu.
  • Beograd se prostire preko 29 brežuljaka

Najstarija beogradska kafana

Kafana "?" (Znak pitanja) je najstarija beogradska kafana. Prva svrha ove kuće je bila kao rezidencija makedonskog trgovca i diplomate iz Ohrida Nauma Ička koju je za njega sagradio jedan grčki arhitekta. Kasnije je ovu zgradu Knez Miloš poklonio svom ličnom lekaru po imenu Ećim Toma.

Ako dolazite na kratko i imate smestaj u Beogradu blizu centra, pogotovo blizu Knez Mihajlove ulice, ne propustite da barem prođete pored ove interesantne kafane, a možda i popijete nešto u njoj...

Prvo ime kafane je bila Ećim Tomina kafana, a od 1878. godine se zvala kod pastira. Crkvene vlasti su se pobunile predlogu da se kafana nazove "Kod Saborne Crkve" 1892. godine. Otuda i sadašnje ime "?" jer je tadašnji vlasnik istakao ovaj znak dok je čekao da se razreši spor oko imena.






slike i informacije:

google.com i wikipedia.org

четвртак, 29. јул 2010.

Najstariji lift u Beogradu

Najstariji lift u Beogradu se nalazi u zgradi na adresi Višnjićeva br. 3.

Ova starina je juče, 28. Jula napunila čitavih 75 godina. Lift je u dobrom stanju i funkcioniše, kako prenose brojne dnevne novine, baš zahvaljujući samim stanarima i njihovoj ažurnosti i dobroj organizaciji. Novine dalje pišu kako je prosečna starost beogradskih liftova oko 30 godina.

Lift je ugrađen 1935. godine a do sada je bio na remontu 3 puta. Težina koju ovaj lift može da podnese je mala za današnje pojmove - 250 kilograma, a u njega mogu da stanu svega 3 osobe.

Vrata lifta su zamenjena tokom godina, zbog bezbednosti.

Možete videti ovaj lift ukoliko posetite Beograd. Preporuka za prenociste u Beogradu.





slike preuzete sa sajtova:
blic.rs i danas.rs

Zanimljivosti Beograda

Svi znaju za glavne adute Beograda - poznata štrafta na Knez Mihajlovoj ulici, Kalemegdanska Tvrđava, ušće dveju reka, Tašmajdan... Ali postoji toliko neotkrivenih ili malo poznatih bisera koji krase prestonicu Srbije i samo čekaju da ih otkrijete.

Astronomska opservatorija Zvezdara je jedan od tih bisera. Građen od 1929. - 1932. godine, ovaj spomenik modernizma i jednog od njegovih arhitektonskih stilova pod imenom Art Deko, još uvek krasi pošumljeno brdo pod imenom Zvezdani gaj.




Ako vas put nekada nanese u Beograd (u slucaju da vam treba smestaj, pogledajte sta se nudi na sajtu apartmani beograd), nemojte propustiti da vidite ovu dostojanstvenu građevinu.

slika je preuzeta sa: http://picasaweb.google.com/zvezdaracsumarac/ZvezdaraNekad#

уторак, 27. јул 2010.

Najstarija kuća u Beogradu

Šta čini jedan grad? Da li su to ljudi koji u njemu žive, putevi koji kroz njega prolaze, ili su to možda kuće građene godinama i vekovima. Kuće koje u sebi nose priče o nekim davno nestalim ljudima, ljubavima, pobedama i razočarenjima.

Danas je smestaj u Beogradu nadomak ruke. Ima kuća, kućica, zgrada, zgradurina, hotela i hostela... rugla, betonskih kocki, pretećih spomenika nekoj već zaboravljenoj ideologiji (prema kojoj se, onako utopijski, trebala raditi prema mogućnostima a dobijati prema potrebama), elegantnih i bajkovitih gvorzdenih Cvetova secesije.

Zavisno od dubine džepa i ličnog izbora, i cene smeštaja u Beogradu variraju od kraja do kraja, i zavisno od pogodnosti koje se nude.

Najstarija kuća u Beogradu se nalazi na adresi Cara Dušana 10, na Dorćolu. Danas je pod zaštitom države kao spomenik kulture. Izgrađena je u baroknom stilu a njena gradnja je trajala čitave tri godine (1724-1727).

U to vreme Beograd je bio pod austrijskom vlašću, a njen graditelj je bio Nikola Doksat de Morey, Švajcarac poreklom, a austrijski pukovnik i inženjer po zanimanju.

Dunavska voda se nalazi na već 5 metara ispod podrumskog poda.

U ovoj kući su se smenjivali vlasnici i prodavnice, zanatske radionice, a danas se u njoj nalazi pekara-picerija.

izvor: wikipedia.org

Smestaj u Beogradu

Beograd vredi upoznati intimno, simpatišući njegove vrline i mane, otkrivajući njegove skrivene kutke kao Kosančićev Venac ili street art vidljiv sa Brankovog mosta. Beograd je uvek budan, nikada ne spava, a tome svedoče brojni splavovi i kafići koji kucaju kao srce noćnog života ovog grada.

Rušen je i građen, pobeđivan i branjen, a u samom centru se još uvek mogu videti ožiljci poslednjeg rata koji je proharao njegovim ulicama. Pa ipak, Beograd se oporavlja, uvek, dočekuje se na noge kao ona mitska mačka sa devet života.

Smestaj u Beogradu negde tu, blizu centra, blizu "Konja" i buke i huke koja se nikada ne utišava znači da ćete ga upoznati u njegovom pravom svetlu - kao nemirni duh koji uvek vileni između dveju reka na čijim obalama počiva.

среда, 14. јул 2010.

Beograd spoj istorijskog i modernog

Glavni grad Srbije ima mnogo lica - stara keltska utvrđenja trepere ritmom elektronske muzike, mladi i stari se utapaju u nerazdeljivo klupko posetilaca Kalemegdana, gradske plaže mame ljubitelje sunca i plivanja a stara boemska četvrt Skadarlija vas vraća u neko davno prošlo vreme, kada se život odvijao po dućanima i kafanama bez zujanja kompjutera.

Beograd su osnovali Kelti u trećem veku pre nove ere, a ljudska naselja na području Beograda datiraju iz petog veka pre nove ere. Beograd je od tada bio građen i rušen, osvajan i oslobođivan, menjali su se kulturni i politički uticaji, bio je Singidunum, Fehervar i Dar Ul Jihad (grad rata). Ova raznolikost u istoriji je doprinela razvoju specifičnog beogadskog šarma i duha koji se lako može osetiti već posle nekoliko sati provedenih u Beogradu.

Danas, Beograd je jedna od metropola Južnoistočne Evrope. U njemu živi i radi više od dva miliona ljudi, dok ga godišnje posete hiljade turista.

Zahvaljujući burnoj istoriji, Beograd ima mnogo vrednih spomenika kulture, muzeja i znamenitosti koje su rasejani širom gradskog područja.

Jedno od obeležja Beograda je Kalemegdanska tvrđava. Ova prostrana građevina se prostire kroz hektare i vekove. Najstariji bedemi potiču iz doba Kelta, i oni su rame uz rame sa austrougarskim kulama i osmanlijskim turbetom.

Na Kalemegdanu su smešteni Beogradski zoološki vrt, Prirodnjački i Vojni muzeji i crkva Ružica.

Zoološki vrt je otvoren 1936. godine i u njemu živi oko 2 000 životinja koje spadaju u 211 vrsta.

Kalemegdan se nastavlja u ulicu Kneza Mihajla koja je pešačka zona Beograda i čuveni korzo još od sredine prošlog veka. Ako dolazite na nekoliko dana i tražite smestaj u Beogradu, apartman u ovoj ulici je idealan za otkrivanje gradskih čari. Ulica Kneza Mihajla odiše mladošću i pokretom, nikada ne spava i u njoj se nalaze butici, kafići i drugi lokali.

уторак, 13. јул 2010.

Šta je aparthotel?

Hoteli apartmani, ili aparthoteli su relativno nova vrsta smeštaja koja sve više raste u popularnosti i rasprostranjenosti.

Aparthotel je, jednostavno objašnjeno, kombinacija hotelskog i privatnog smeštaja kojom dobijate najbolje od obe vrste. Može se definisati kao kompleks soba i apartmana sa svim uslugama koje se nude u hotelu (promena posteljine, doručak u sobi, itd.).

Pa ipak, gosti imaju veću privatnost i bolji komfor jer su ovi apartmani opremljeni svim aparatima potrebnim za normalan život u stanu. Na taj način, gosti se osećaju kao kod kuće, i u mogućnosti su da iskuse svakodnevni život u mestu gde osdedaju. Ovo im pomaže da se lakše uklope i osete lokalnu kulturu i stil života.

Do soba i apartmana u aparthotelima se dolazi kroz zajednički ulaz, i kompleks je ograđen. Tako se postiže bolja bezbednost gostiju bez narušavanja njihove privatnosti.

Cene smeštaja su znatno niže nego u hotelima, a komfor ne izostaje. Privatni smestaj u Beogradu je jeftiniji od hotelskog, pa tako novac koji bi ste inače potrošili na sobu možete da iskoristite za nešto drugo.

Način rezervacije smeštaja je po uzoru na hotelski, i to daje gostima veću slobodu da rezervišu i otkašu smeštaj po potrebi.